Ben jij wat je eet?

Ben jij wat je eet?

 

Een veel gehoord gezegde luidt: Je bent wat je eet! Dat is niet helemaal waar, het is hoe iemand zich tot zijn/haar voeding verhoudt! Daar bedoel ik niet alleen voedsel voor het lichaam mee! 

Eten neemt een centrale plaats in ons leven in, maar in onze (Westerse cultuur) benaderen we het vaak als een bijzaak. Het wordt zelfs afgedaan als een optelsom van een hoeveelheid calorieën. Hoe iemand zich verhoudt tot de inname van voeding is belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. 

 

 

Heb je al gegeten vandaag? En wat heb je dan gegeten? Stond Spiritual Food op het menu? Vast niet! We zijn gewend om aan onze fysieke behoefte te denken. Als we honger hebben, gaan we eten, hebben we dorst, dan drinken we, voelen we ons ziek, dan bezoeken we dokter. Maar om één of andere reden wanneer het om onze emotie of spirituele behoefte gaat, dan weten we niet hoe we daarmee om dienen te gaan. Wanneer we voelen dat iets niet in orde is, onderdrukken we onze emoties en verwaarlozen wij de innerlijke behoefte. Daar ligt het punt waar de verkeerde prioriteiten stellen. 

 

 

In ons dagelijks leven zijn we verstrikt geraakt door ons te richten op de buitenwereld. Het uiterlijk leven waar routine, dagelijkse sleur en afspraken een grote rol spelen. Hierdoor vergeten we onze innerlijke behoeften. De spirituele voeding, en dan heb ik het echt niet over religie, maar over geestelijke voeding. Voor sommigen is dat inderdaad hun Bijbel of Koran. Maar ik het heb het over het feit dat we geestelijk worden gevoed door alles wat er om ons heen gebeurd. Het kan iets van heel dichtbij zijn of heel ver weg, maar kruist het onze aandacht, dan voeden wij ons ermee. Ongeacht of wij het nu wel leuk of vervelend vinden, onze omgeving heeft een effect op ons. Maar wees gerust… we kunnen immers zelf nog steeds bepalen waarmee wij onszelf mee voeden en daarmee ook ons gedrag. 

 

 

 

Dagelijks kunnen wij uit de Spirituele Menukaart kiezen: Ongezonde voeding, Junkfood en gezonde voeding. Wat houdt dat in? Heel simpel; ongezonde voeding is net zoals bij eten niet goed. Spiritueel ongezonde voeding komt al tot je bij het openen van de krant, of het zien op de tv, of het luisteren van de radio om over het nieuws op de hoogte te zijn. Negatieve berichten zuigen we daarmee op. Nog maar te zwijgen over de opinie van anderen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je van het nieuws moet afzonderen, maar simpelweg minder ervan innemen kan ook. Tot ongezonde Spirituele voeding behoort ook de roddel, vechten, onvriendelijkheid, niet jezelf zijn (niet je authentieke ik). Deze zaken doen ons geen goed, het neemt juist ruimte voor de vele negativiteit in beslag. Natuurlijk kunnen we het niet vermijden, het hoort immers bij de mens. Kies daarom heel bewust.

Dan is er ook de zogenaamde Spirituele Junkfood. Daar hoort de televisie, Social Media en alles wat je doet om de tijd te doden. En net als bij de gewone Junkfood geldt: het is prima op z’n tijd en met mate. Absorbeer er niet te veel van luidt het devies want dan pleeg je een aanslag of je geestelijke gezondheid. Heb je trouwens wel eens gehoord van de term ‘emotional eating’? Soms willen wij graag een leegte vullen of het gevoel van emotionele pijn verdringen door het eten van Junkfood. Zowel fysiek als spiritueel. 

 

 

Wanneer onze geest/ziel voldaan is, dan verdwijnt de behoefte van externe vervangingsmiddelen. 

Dan hebben behoefte ons te voeden met de Gezonde Spirituele Voeding. Dit kan van alles zijn wat ons gelukkig en blij maakt. Dat kan door bijvoorbeeld te gaan mediteren, motiverende films/video’s, het bijhouden van een dankbaarheidsboekje, positieve en inspirerende berichten, een wandeling in de natuur, inhoudelijk diepe gesprekken, delen van emotie, een hobby uitoefenen, of zoals ik heerlijk gaan koken. Alles wat ons gelukkig maakt, geeft ons het voordeel van een positief effect op langer termijn zoals mentale kracht, vervulling en innerlijke vrede. 

 

 

Eten uit verveling, eten uit verdriet ... eten is in de loop der jaren een excuus geworden. Het is daarom zo belangrijk om meer bewust te worden waarmee je voedt. Voeding is in mijn beleving meer dan eten alleen. Het is alles wat je tot je neemt... voeding is voedsel voor je body, mind & soul. Dit onderwerp zal zeker aan bod komen tijdens het Boost Yourself One Day event, op 25 juli a.s. waar we stilstaan bij Bewustwording van je Lichaam. Op deze dag zal je deze bewustwording zelfs ondergaan.

 

Als de zee zichzelf kan kalmeren, kun jij dat ook! We zijn immers allebei zout water vermengd met lucht..
Stroom, uitlijning/koers zetten en balans vormen de verbinding met jezelf en met je lichaam!

 

Yoga-instructrice Yvette Roelofsen zal de deelnemers begeleiden bij Supyoga. Een unieke ervaring. Deze dag wil je zeker niet missen!

 

We houden je op de hoogte! 

 

23.06.2020

Wil jij een berichtje krijgen als ik een nieuwe blogpost heb?

Laat dan hieronder je naam en email adres achter.