De carnivoor ontwaakt ...

De carnivoor ontwaakt ...


Met het warme zomerweer ruik ik vanaf mijn terras de BBQ die ergens  in de buurt klaar wordt gemaakt. Herken je dat? De gezelligheid, ongedwongen en lekker eten met familie en vrienden. Het is een feestje in de tuin met zo’n BBQ. Althans in de meeste gevallen… Zo werden mijn beide zonen een keer uitgenodigd voor een BBQ-feestje bij een vriendje thuis. Omdat ik als moeder wist dat de BBQ bij ons thuis anders is dan bij de meeste vriendjes, vroeg ik heel voorzichtig of ze misschien al lekkere trek hadden. Gelukkig was dat het geval en aten ze thuis een klein hapje. Na het feestje kwam niet één maar twee geweldige chagrijnen thuis! “Het vlees was grauw, de saté nog rauw, alles zag er grijs uit .. ik heb alleen stokbrood met kruidenboter op.. ja maar ook die knakworsten!”  En dus hadden de (kleine) mannen een lesje geleerd: altijd eerst thuis eten want je weet maar nooit wat je bij een ander krijgt voorgeschoteld!  


In de schappen van de supermarkten heb ik ze inderdaad zien liggen, het voorgegaarde vlees voor op de BBQ. Maar ook de andere in meestal rode marinade gedrenkte rauwe vlees.  Iedereen maakt de BBQ op zijn/haar eigen manier klaar. Zo zijn er complete BBQ pakketten te bestellen bij bedrijven inclusief de bijbehorende salades. Velen vinden dat handig en vooral erg lekker. Prima, niets mis mee en lekker genieten! 


Helaas ben ik qua eten behoorlijk achterdochtig op alles wat al voor mij als consument wordt voorbereid. En zeker als het ook allemaal de zelfde kleur heeft en bovendien hetzelfde ruikt. Heb je daar wel eens opgelet? Het kost misschien net iets meer voorbereiding en daarmee ook tijd, maar zelf marineren betekent dat je tenminste wel weet dat het goed is. Zeker als je bovendien verse ingrediënten gebruikt. Met alle voedselintolerantie, allergieën en diëten is dat tegenwoordig een grote geruststelling én dat is onbetaalbaar! 
Het aanrecht in mijn keuken was dan ook meer een slagveld van vers gesneden kruiden, potjes specerijen, mosterd, honing, sojasaus en diverse drankflessen variërend van bier, whiskey, vieux, sherry en cointreau.  Als het vlees klaar was om te rusten in de marinade, werden de voorbereidingen getroffen voor de stukken vis. Vooral makreel en kabeljauw waren favoriet. Daarna veranderde het aanrecht in een groentemarkt. Zo werd de verdeling gemaakt voor groenten en fruit op de BBQ (paprika, ui, maïskolven, ananas, banaan, aubergine, aardappels en tomaten), de groenten voor sausjes en de groenten die als pronkstuk op tafel het één en ander zouden opfleuren. Als laatste waren de sausjes aan de beurt. Sausjes waren niet op basis van mayonaise, maar van gestoofde, gestoomde, rauw fijn gesneden of gekookte groenten en fruit die werden gekruid en fijn gemalen en vlak voor het opdienen werden aangedikt met dikke yoghurt. De mayonaise staat natuurlijk wel op tafel voor gebakken aardappelen of patatten evenals de fles met chilisaus voor de liefhebbers. Het fruit gebruikte ik veelal ter vervanging van suiker en bovendien geeft het een frisse smaak. Heb je dat wel eens geprobeerd? Beslist de moeite waard! Het dippen van het stokbrood in dat soort sausjes was daarom ook geen enkel probleem. Evenmin was het een probleem wanneer de kinderen geen salade wilden eten… hun portie groenten in de verschillende sausjes hadden dat euvel namelijk al opgelost!  


Met dergelijke voorbereidingen was ik een hele middag mee zoet. Anders dan grillen, is BBQ meer van geduld en dat valt niet altijd mee. Het is daarom heel goed te begrijpen dat er ook voorn gegaard vlees te koop is, waarvan het de bedoeling is dat dit een gebruind wordt  op de BBQ. De laatste jaren is er veel veranderd in de BBQ-scene. Andere BBQ’s verschenen en de buitenkeukens maken furore. Het is allemaal makkelijker geworden en het eten gaard goed. Niet te verwonderen want de kolen zijn vervangen door de gasflessen die de platen en BBQ op temperatuur houden. En juist de extra rookachtige smaak die de BBQ aan het vlees geeft, is zo goed als verdwenen. Maar wie let daar nu op? De sausjes verbloemen het wel! Maar elk nadeel heeft ook zijn voordeel … Het fijne is dat nu om die reden er BBQ-masters zijn opgestaan die hun liefde voor vlees op de BBQ bereiden, zijn gaan vertolken in diverse televisieprogramma’s. Maar geduld hebben, blijft een issue.  


Het warme weer doet weer zijn intrede. De carnivoor in de mens ontwaakt! Grappig genoeg zeggen voedingsdeskundigen dat we met het warme weer minder trek hebben in maaltijden met vlees. Zou dan de behoefte van de BBQ gevoed worden door de aanbiedingen in het schap? Wordt daarom de carnivoor in de mens wakker geschud en worden de masculiene driften gekieteld? Ik weet het antwoord daarop niet. Wel weet ik dat mijn eetlust door het warme weer sterk wordt beïnvloed. Herken je dit gevoel ook? 
Een verklaring voor de verminderde eetlust kan zijn dat er minder energie nodig is om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Volgens deskundigen eten mensen door de warmte ook minder omdat ze vocht vasthouden en daardoor last hebben van een opgeblazen gevoel. Wie daar last van heeft, kan daarom de koolhydraten, en dan vooral de snelle koolhydraten (zoals in niet-volkoren pasta en brood),  beter achterwege te laten. Koolhydraten versterken namelijk dat opgeblazen gevoel.  
Daarnaast hebben we de neiging om met het (extreem) warme weer makkelijker te eten. Massaal wordt dan ook gekozen voor kant- en klaarmaaltijden. Men eet dan alleen niet minder en krijgen ze waarschijnlijk wel genoeg of misschien zelfs te veel kilocalorieën binnen. Wat kun je dan met dit warme weer eten? Het antwoord op deze vraag ligt voor de hand: salades! Niet die in de mayonaise zijn doorweekt, maar de frisse salades met veel groentes erin, peulvruchten en iets waar je eiwit uit haalt, zoals vis, kip, kaas en noten. Wat ook erg lekker is een ongebonden soep met gepureerde groentes of wat te denken van een koude soep zoals een zoals een gazpacho (een koude, Spaanse tomatensoep) of wat te denken van een komkommersoep?!  


Een BOEL ideeën borrelen er nu bij me op om het menu op woensdag op te maken. Laat ik maar weer eens gaan experimenteren … met de vriezer in dit geval! Eén ding weet ik zeker: op woensdag staan een aantal gekoelde gerechten op het menu.. En dan lekker genieten met de voetjes in het water! Dat kan natuurlijk thuis, want er is ook een take-away… of gewoon gezellig bij BOEL in het ‘buitenbad’ pootje baden… Hoe dan ook .. met een BOEL plezier kijk ik uit naar een warme woensdag met een BOEL koele lekkers op het menu!  
 

24.06.2019

Wil jij een berichtje krijgen als ik een nieuwe blogpost heb?

Laat dan hieronder je naam en email adres achter.