De taal van chocola

De taal van chocola

I want someone who looks at me the same way I look at chocolate cake  - unknown

Kun je het je voorstellen hoe iemand dan naar jou kan kijken? Heel verliefd … met van die hartvormige ogen zoals op een emoticon.  Verliefd zijn, is de kriebels in je buik voelen als een eruptie van vlinders die rond fladderen. Verliefd zijn is ook dat je ogen stralen, je zonder aanwijsbare reden glimlacht,  je slecht kan concentreren, niet meer kunnen eten,  je ziet alleen nog maar je geliefde voor je …. Je hart klopt op ritmische melodie en maakt af en toe een sprongetje.  Het is niet meer te houden… je barst van de liefde! Je kunt jezelf helemaal in die ander verliezen. Je wilt maar één ding weten… is het ook wederzijds? Herken je het?    

Kriebels in de buik..

Nietsvermoedend neurie je aldoor een nummer wat je anders nooit doet en je mond loopt over waar jouw hart van vol zit. Het maakt je vrolijk en blij en ondertussen gieren de zenuwen door je lijf. Ga je het zeggen? Ga je het vragen? Hoe dan? Kopje koffie samen drinken? Een borreltje en een etentje? Een bioscoopje misschien? Je wikt en weegt... Als je verliefd bent, lijken de hersenen kortsluiting te maken.  Het maakt je besluiteloos, terwijl jij juist alles zo zelfverzekerd aanpakt.  

De tijd van het vinden naar het antwoord, is spannend en ook leuk. Je wordt creatief. Ongeacht je leeftijd, rijd of loop je ‘toevallig’ langs de afdeling, het huisadres, werkadres om maar een glimp van je heimelijke liefde te vangen. Verliefde kinderen, pubers, volwassenen, en ja zelfs senioren in een verzorgingshuis raken verliefd! Hoe mooi kan de liefde zijn. Verliefdheid zorgt voor een bijzondere staat van lichaam en geest. Geniet ervan en wees zo lang mogelijk verliefd!  Want één ding is zeker: verliefdheid gaat over!  

 

Met Valentijnsdag in het verschiet, worden we er allemaal even aan herinnerd. En mijn vriendinnen in een relatie hopen toch heel stilletjes wel dat hun partner daar aandacht aan schenkt. Een bloemetje, chocolade, lekkere parfum, één romantische rode roos, samen uit eten gaan, of zo iets… waaruit je een blijk van waardering kunt halen. Sommigen hebben een partner met een geweldig gevoel voor humor, althans zo zie ik het.  Zo heeft iemand op Valentijnsdag een stoomstrijkijzer voor zijn vrouw gekocht.  Zij was woest, haar man compleet van de kaart en dan ook nog zeggen: 

“… nou, dat is toch een mooi cadeau, het is economisch én praktisch…  daar hebben we allemaal plezier van!” Ik lachte me een breuk en als ik dan de fout maak door de objectiviteit erin te brengen,  hoor ik haar reageren: 

 

 “Ja, Syl.. dat was ooit zo, en nu zie ik alleen iemand die verdacht veel lijkt op zo´n een liggende Buddha, kaal met een bolle buik op de bank, voor de televisie met een afstandsbediening!”  

 

De kleine ergernissen worden ongemerkt door de jaren heen vergroot. Je weet pas hoe bijzonder iemand is wanneer  die er niet meer is.  “Ben jij nou nog steeds alleen, Syl?” Die vraag is mij als zo dikwijls gesteld door mensen in een relatie. Mensen die net als ik al langere tijd single zijn, stellen dat soort vragen niet. Die hebben hilarische opmerkingen zoals: “...voor zo’n stukje worst, hoef ik geen heel varken op de bank!” of wat te denken als  “..heerlijk zo’n weekend samen, maar wel op de maandag zijn eigen was mee naar huis nemen!” Sommigen hebben zich omgedoopt tot Happy Single en zijn dat ook écht. Ze ondernemen van alles, lijken haast weer hun tweede jeugd te hebben ontdekt! Volop genieten van hun verworven vrijheid! Deze groep vriendinnen en ik communiceren per app en als ik niet oplet dan loop ik zomaar opeens 85 berichtjes minstens mis. Bij het nalezen van al die berichten word ik in hun meligheid getrokken, zoals denk ik alleen vriendinnen kunnen doen.  

 

Het verhaal gaat dat Valentijnsdag gevierd wordt ter nagedachtenis aan de priester Sint Valentijn uit Rome. Let wel, het is een viering ter nagedachtenis omdat op 14 februari Sint Valentijn werd onthoofd en sindsdien als martelaar voor de liefde wordt herdacht. Hoe zit het dan?  In de derde eeuw na Christus bestond er een keizerlijke wet die bepaalde dat soldaten uit het leger niet mochten trouwen. De gedachte hierachter was dat ongetrouwde soldaten eerder bereid waren te sterven voor hun keizer dan soldaten die wel getrouwd waren.  De heilige Sint Valentijn dacht er anders over en vond dat de liefde alles overwon. Zo heeft hij, tegen het keizerlijk bevel in, veel soldaten in de echt verbonden. Regerende keizer Claudius II kwam hierachter en heeft daarom Sint Valentijn op 14 februari 270 ter dood veroordeeld door onthoofding.  

Heimelijke liefde …

 

In Nederland werd Valentijnsdag in eerste instantie door bloemisten in het leven geroepen omdat zij rond 14 februari goede zaken met het buitenland deden. Dit succes wilden zij ook in eigen land. Ergens in de jaren  ’90 kwamen speciale katernen in kranten waar geliefden berichtjes voor elkaar konden plaatsen. Daarnaast speelde de economische ontwikkelingen ook een belangrijke rol. De welvaart nam vanaf het eind van de jaren ’80 enorm toe en de Amerikaanse cultuur werd in de jaren ’90 met open armen ontvangen. Grappig om te weten dat ook de kritiek op Valentijnsdag in dezelfde jaren  ’90 ontstond. De altijd kritische Nederlandse samenleving  vond dat Valentijnsdag  in het licht stond van de commercie, volledig gericht op winst van retailers. Tja,…  Herman Finkers verwoordde het zeer treffend: ‘Romantiek da’s wel mooi, maar moet wel betaalbaar blijven!’  

 

En jij, hoe denk jij erover? Wil jij deze Valentijnsdag iemand juist zorgen dat iemand zich extra gewaardeerd voel? Niet per se dat je daar heimelijk verliefd op bent, maar gewoon even wilt laten weten dat je van iemand houdt en/of zeer waardeert. Niets is zo mooi als een blijk van liefde, in een complimentje of een verrassing. Weet je niet hoe? Geeft niets, maak mij maar partner in ‘Love Crime’.  Stuur mij desnoods jouw persoonlijke bericht door die ik zal meesturen.  

 

Je kunt via deze site binnenkort een Valentijnsdagpakket bestellen en anoniem laten versturen. 

Hoe romantisch is dat? Houd deze site maar in de gaten! Wat krijg  de ontvanger dan als verrassing?  Daarover ben ik nog niet 100% uit, maar wel dat er in ieder geval 3 soorten chocolade stukken met walnoten, zeezout en tijm, gecarameliseerde walnoten, een hartvormige chocolate cake, 1 pakje losse rozenthee en nog wat leuke dingen het pakket zullen vullen. Eén Happy-de-Peppie pakket verstuur ik dan zonder jouw naam te noemen.  

 

Valenstijnsdag valt dit jaar op een vrijdag! De inhoud van het pakket zal de weekendvreugde zeker verhogen! En chocolade maakt blij! Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. In chocola zit een stofje waardoor de hersenen de stof endorfine aanmaakt. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Bovendien bevat chocola ook magnesium en dit werkt ontspannend. We associëren chocola met mooie herinneringen uit onze kindertijd, denk daarbij aan Sinterklaas. Door deze positieve associatie wordt een gelukkig gevoel opgeroepen wat helend werkt als we ons verdrietig voelen. Het geluksgevoel wordt tevens veroorzaakt omdat chocola smelt op de tong en dat wordt als sensueel ervaren.  Ik verzin het niet hè… dit is allemaal wetenschappelijk onderzocht!  Vandaar dat ze zeggen:  

Happiness is an unexpected piece of chocolate!  

Zeg het met chocola …

 

25.01.2020

Wil jij een berichtje krijgen als ik een nieuwe blogpost heb?

Laat dan hieronder je naam en email adres achter.