Detox a Boost for Yourself?

Detox a Boost for Yourself?

Wie gezondheid boven slank zijn verkiest, kiest voor zelfliefde boven zelfoordeel … ~  Steve Maraboli (schrijver en motivational speaker) 

Bovengenoemde quote is een flinke portie 'Food For Thought" en  inspireerde mij om deze blog na lange tijd te schrijven. De feestdagen zijn voorbij. Het snaaien, graaien, happen en snoepen is voorbij. De overheerlijke salades, broodjes, biefstuk, kalkoen, gourmet,  koekjes, taart, toetjes, kerstkransjes, oliebollen en champagne…. Yummmmm….  Jij hebt ervan genoten, en je lichaam maakt overuren om het allemaal te verwerken. Velen hebben goede voornemens gemaakt. Maar zijn ze wel zo goed? Ben je namelijk jezelf iets aan het ontzeggen, of ga jij jezelf iets gunnen? Heb je dat jezelf weleens afgevraagd?  

Aan het begin van het nieuwe jaar zijn er velen gestart met het afvallen, anderen hebben zich overgeleverd aan het detoxen. Maar wat is dat eigenlijk? Is dat een hype? Een modern gezondheidstrend?  

Welnee, het ontgiften of detoxen is eigenlijk al eeuwen oud. Sterker nog wie goed carnaval viert, zou volgens de principes ook 40 dagen vasten. Zowel het Jodendom, het Christendom, de Islam, het Bahá'í-geloof, het Hindoeïsme als het Boeddhisme kent vastenrituelen. Wanneer men in het Nederlands spreekt over de vasten duidt men op de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen waarin sommige christenen vasten.  

Note to self …

Vasten is meer dan jezelf ontzeggen van voedsel in je lichaam (body), het heeft ook alles te maken met de gezonde inname van voeding van je geest en ziel (mind & soul). Het is een term die men tegenwoordig gebruikt voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Hierbij kun je denken aan vasten, uitzweten in de sauna, warmwaterbaden, kleibehandelingen, detoxkuren en ook aan darmspoelingen, de zgn. klysma’s.  Maar wist je dat je lichaam al van nature een afvalverwerkingsysteem heeft? Het ruimt vanzelf alle lichaamsvreemde en potentieel giftige stoffen op. Dat is de functie van je lever en je nieren. Voor het opruimen van vetoplosbare stoffen gebeurt dat enerzijds door de binding aan gal, en worden ze uiteindelijk via ontlasting uitgescheden. Daarnaast bestaat de zgn. briotransformatie, waardoor vetoplosbare stoffen via verschillende processen wateroplosbaar worden gemaakt en verlaat dat via de urine je lichaam.  

Het is niet voor niets dat men zegt: ‘Don’t diet, nourish your body, mind & soul’ of wel ‘Ga niet diëten, maar voedt je lichaam, geest en ziel’.  

Maar is detoxen dan onnodig? Vele artikelen zijn hierover geschreven. Daaruit blijkt dat het zelfreinigend proces in het lichaam gaat 24/7 door. Detoxmethodes hebben dan ook weinig of geen invloed op dit zelfreinigend proces, ze zijn veelal onschadelijk. Echter, het ontgiften met klei- en/of kalksoorten (pimba) kunnen dat wel zijn! Uit onderzoek is gebleken dat het merendeel van deze kalksoorten te veel lood bevatten en dat kan weer schadelijk zijn voor je lichaam.  

Is er dan een natuurlijke manier van detoxen? Het antwoord daarop is JA! Hoe dan? Eigenlijk is het heel simpel en logisch: kies voor gezond eten, vermijd enkelzijdige koolhydraten, geraffineerde suikers en (voor) bewerkte voedingsmiddelen. Ik hoor je al denken… wat wil enkelzijdige koolhydraten zeggen. Dit zijn de zgn. snelle suikers, zoals witte pasta, witte rijs, wit brood, koek, suiker, ijs, bewerkte ontbijtgranen (bijv. cornflakes en cruesli), bewerkte vleeswaren, snoep, frisdrank en vruchtensappen uit een pak.  Voeg daar aan toe de pakjes en zakjes, de zgn. smaakmakers, die in de plaats worden gebruikt van verse kruiden en specerijen. En niet te vergeten de kant-en-klare maaltijden. Vanzelfsprekend hoort daar ook cafeïne, alcohol en tabak bij.  

Maar als er sprake is van enkelzijdige koolhydraten, dan is er ook een tegenhanger. Dat klopt: de meervoudige koolhydraten. Deze zijn volop te vinden in fruit, wortels, haver, peulvruchten en inderdaad … groenten.  Daarnaast is het heel verstandig om ook stresshormonen te verminderen. Wat zijn dat dan? Dat zijn hormonen die het lichaam vanzelf aanmaakt in tijden van stress en vermoeidheid. Hier komt de verzorging van je mind & soul aan de orde. Voed je mind & soul door het uitoefenen van yoga, midfulness, meditatie en/of ademhalingstechnieken. Je zult merken dat het een effectieve manier is om de dagelijkse stress die je ervaart te reduceren.  Natuurlijk is het van belang dat je jouw lichaam ook voldoende rust gunt. Een goede nachtrust is daarom van belang, evenals lichaamsbeweging in de buitenlucht! Intensieve beweging (sport) zorgt dat de gifstoffen via de huid naar buiten treden, dit doe je door te zweten. Doe je niet aan sport? Een bezoek aan de sauna is dan net zo effectief!  

 

Ik wil niet zeggen dat als je flink hebt gezondigd met de feestdagen, je lichaam weer vanzelf bijkomt. Ik zeg evenmin dat het volgen van dieet belangrijk is om je lichaam weer te laten herstellen. Wat ik je probeer duidelijk te maken is dat je door gezonde voeding voor je body, mind & soul jij jezelf weer snel op de been kan helpen. Niet door een dieet, maar door andere keuzes te maken. Ben jij bereid om keuzes te maken omdat:

• jij het gevoel hebt dat het anders en beter kan;

• jouw onzekerheid je tegen houdt of jouw dromen na te jagen;

• je beseft dat je blijft hangen in je verdriet en/of boosheid;

• je ervaart meer stress dan nodig is in je dagelijkse bezigheden;

• je het moeilijk vindt om keuzes te maken, in o.a. voeding;

• je vaak het gevoel hebt om gedwongen steeds weer over je eigen grenzen te gaan  

Als je op bovenstaande, er 3 bevestigend kan antwoorden, dan heb ik een tip voor jou!  

Samen met Lifecoach Marieke van Deursen organiseer ik op zaterdag 23 en zondag 24 februari een evenement, voor wie in haar/zijn bewustwording stappen wil zetten om uiteindelijk dilemma’s te overwinnen. Als je bijvoorbeeld meer over jezelf wilt weten, je ‘eigen wijsheid’ wilt begrijpen, je wilt weten wat jou nu drijft en motiveert, je wilt verdiepen en verbreden dan is Boost Yourself 2020 zeker iets voor jou!  

Meer informatie is te vinden op de gelijknamige pagina op FaceBook. Of mail voor meer informatie naar Boostyourself2020@gmail.com  De inschrijving is geopend, wees er snel bij want er zijn maar beperkte aantal plaatsen beschikbaar. Schrijf je in vóór 20 januari…  en kies bewust voor jezelf! Kies bewust voor voeding van je body, mind & soul. 

Je hebt immers maar één lichaam om gedurende je hele leven in te wonen, zorg er goed voor!  

 

Metamorphosis by Toto Paprika 

03.01.2020

Wil jij een berichtje krijgen als ik een nieuwe blogpost heb?

Laat dan hieronder je naam en email adres achter.