Een nieuw begin

Een nieuw begin

Om te worden wie ik nu ben, heb een geweldige groei doorgemaakt in goede en moeilijke tijden. Vandaag ben gezegend om nog een jaar te zien! Toch wil ik nog even terugblikken. Er is veel gebeurd in zo’n jaar…. Een mooie start met SylSoulFood in ’s-Hertogenbosch bij een, wat ik dacht,  mooi nieuwe initiatief om te ondernemen. Met veel plezier heb ik daar in amper 4 maanden tijd mijn passie mogen vormgeven. Voor vier dagen in de week kookte ik er met plezier. Met plezier en zekere mate van trots blik ik terug hoe Boelgondisch succesvol was. Een gratis eetfestijn voor de minderbedeelden met voedselbeperking als tegenhanger van de prestigieuze Bourgondisch ’s-Hertogenbosch. Ik maakte daarmee mijn missie waar: Everyone can eat all!  Maar ook een mooi boekpresentatie van ‘Het Onbeloofde Land’ van Paula Brunsveld van Hulten, gehouden in het Veteranen OntmoetingsCentrum "Ouwe Stomp" in ’s-Hertogenbosch waarbij na de lezing ik de gasten nasi campur en dawet/es cendol kon serveren! Eveneens in september ben ik vrijwilliger bij een verzorgshuis Grevelingen in 's-Hertogenbosch waar ik voor oude (beginnend) dementerende Indische bewoners twee maal in de maand mag koken. Kleine hapjes om hun de herinneringen terug te geven. Een zeer ontroerende ervaring! En toen…. begin van dit jaar op 7 januari begon ik aan mijn boek! Sylicious… een boek om mijn bijdrage te leveren aan het verdwijnende Indo-cultuur in Nederland, maar vooral ook om mensen te inspireren in de voeding die zij tot zich nemen. Want in mijn visie is voeding voor je Body, Mind & Soul. In februari kwam het Boost Yourself 2020 weekend evenement. Een weekend gericht op de bewustwording van je welzijn. Samen met Intuïtief Lifecoach, Marieke van Deursen van Angels & Magic, heb ik als SylSoulFood de samenwerking opgezocht en daar ook invulling aangegeven. En wat een Boost van positieve energie hebben Marieke en ik daarvan teruggekregen. Helaas kwam er een eind aan toen Corona de volksgezondheid in gevaar bracht en daarom de intelligente lockdown ons aan banden heeft gelegd. Het weekend evenement in juni mocht en kon daarom geen doorgang vinden. Maar ik tel mijn zegeningen… en de publicatie van Sylicious zette een kroon op mijn werk. Niet alleen werd het boek uitgegeven, maar ook de lovende woorden in de verschillende bladen en websites … ik heb het gedaan!

 

Vandaag publiceerde Meer dan Babipagang één van mijn verhalen uit het boek met het bijbehorende recept. Dat vind ik bijzonder leuk, omdat juist dat verhaal zo mooi past op deze bijzondere dag: ‘Groot geworden met Rawon’.

 

 

Niet te vergeten de hoeveel nieuwe vriendschappen die ik heb mogen sluiten. Mooie mensen, met mooie inzichten, ervaringen en eigen wijsheden! Nog dagelijks geniet ik van mijn ‘nieuwe begin’ dat nu alweer verouderd is. Maar vandaag verwelkom ik opnieuw een nieuw begin. Een nieuw levensjaar…. Als eerste werd ik natuurlijk door mijn moeder wakker gebeld in de vroege ochtend! Ze zei: “Ik ben te vroeg om je te feliciteren want je werd om 10.00 uur geboren…en wat was je lelijk! Blauw, klein en verrimpeld! Maar ik hou van je…. “ Gelukkig ben ik in de loop der jaren aardig bijgetrokken! Gisteren vierde ik met een goede vriend uit het politieke circuit mijn ‘oudejaarsdag’. Dat is in ons gezin een gewoonte die wij van mijn wijlen schoonmoeder hebben overgenomen. Zij had er plezier in om een dag van te voren te bellen en je dan een goede jaarwisseling te wensen. “Ik ben in ieder geval de eerste die je feliciteerde!” klonk haar jolige stem door de telefoon. Sindsdien vier ik mijn ‘jaarwisseling’ en denk ik met veel plezier aan haar terug! Wat het nieuwe jaar zal brengen, is nog altijd één grote verrassing. Want elke dag opnieuw is immers een nieuw begin met nieuwe kansen….

 

Een nieuw event van Boost Yourself One Day, met als thema Bewustwording van je Lichaam, staat in ieder geval gepland op 25 juli! Marieke en ik kijken daar reikhalzend naar uit, want we hebben een leuk programma. We worden ondersteund door Yvette van Yoga Barn uit Enschede. Zij zal de deelnemers de bewustwording van het lichaam letterlijk laten voelen tijdens Sup Yoga. Daar heeft Yvette al enkele jaren ervaring mee. 

 

 

Marieke - Sylvana - Yvette

 

 

Verder weet ik dat een tweede boek zal uitkomen. Een vervolg op Sylicious…. Met plezier schrijf ik weer verschillende korte verhalen. Het is nu de kunst om daar ook de bijhorende recepten bij te vinden en nog belangrijker daar foto’s van op te nemen! Dat is nu bijna mijn dagelijkse taak … Het bellen met mijn tante en moeder is dan ook altijd gezellig en leuk. We halen zo samen veel herinneringen op. Het boek krijgt steeds meer vorm… 

In oktober is er hopelijk weer een weekend evenement mogelijk, aangezien we nog niet weten hoe alles zal verlopen in de Coronatijd. Het programma voor Boost Yourself is in grote lijnen al rond, de onzekerheid of het door zal kunnen gaan is de vraag waar we tegenaan lopen. Het is fijn om naar leuke dingen uit te kunnen kijken. De intelligente lockdown heeft bij velen parten gespeeld. Het voordeel daarvan is dat we de kans hebben gekregen om kritisch naar onszelf te kijken. Met de kinderen die thuisonderwijs genoten, het thuiswerken van vele ouders maakte het mogelijk om ook opnieuw te ervaren hoe (kleine) kinderen ontwikkelen. Sinds kort help ik wekelijks een Syrisch gezin met de Nederlandse taal. Een mooie ervaring om als genaturaliseerde allochtoon een andere allochtoon te helpen. De herkenning van de moeilijk te begrijpen regeltjes in Nederlandse taal, waar meer uitzonderingen lijken te zijn dan regels.  Prachtig is het om te ervaren hoe overal ter wereld de natuur zichzelf kon helen. De dolfijnen in de kanalen van Venetië is nog altijd daar een geweldig mooi bewijs van. Een bewustwording heeft bij velen zich aangekondigd. Zelf heb ik de natuur ook mogen ontdekken. De natuur heel dicht bij huis! Wat zeg ik? De natuur in mijn eigen tuin! Een plek waar ik sinds het overlijden van manlief niet graag kwam. Maar nu opeens kwam de drang! Van brandnetel maakte ik pesto, van de vlierknopjes maakte ik kappertjes, van de vlierbloesem maakte ik siroop, koekjes en gebruikte ik het door de salade, van de paardenbloemen ook een siroop, en nu voor de juni solstice heb ik bij mijn overbuurvrouw jonge walnoten geplukt voor een likeur, nicocino genaamd. Het resultaat daarvan is pas in oktober te proeven! 

 

 

 

Met veel dankbaarheid blik ik terug naar wat ik allemaal heb mogen meemaken, mogen ervaren. Zoveel bijzondere inzichten… ik neem ze allemaal mee in mijn nieuwe begin, mijn ‘nieuwe jaar’ … Nu is de versoepeling van de Coronamaatregelen aan de orde van de dag. Als verjaardagswens uit ik de wens dat deze versoepeling voor een ieder en door een ieder wordt omarmd.

 

Dat we samen kunnen voorkomen dat een tweede Corona uitbraak uitblijft en ons realiseren dat bewust leven een verandering teweeg brengt voor ons en onze omgeving! De aarde hebben wij immers in bruikleen, we zijn niet de enige levende op deze planeet. Voed je daarom bewust, niet alleen om te eten, maar ook als voeding voor je body, mind & soul! 

 

Proost allemaal, op ons gezondheid! 

 

19.06.2020

Wil jij een berichtje krijgen als ik een nieuwe blogpost heb?

Laat dan hieronder je naam en email adres achter.