Genieten, genieten, genieten...

Genieten, genieten, genieten...

'Ik geniet het meest bij het zien van iemands gezicht wanneer ze een onvergetelijke hap proeven!' En ik meen er zeker van te zijn dat dit wordt beaamd door mijn collega’s van Zonder Zonde, Soraya, en van Appelblauwzeegroen, Kaat. Sowieso, voor wie graag kookt zal het hier zeker mee eens zijn.  Het is immers een groot compliment!  Wie namelijk geniet van het eten, straalt zoveel blijheid uit! Ga maar eens na, wanneer heb je thuis, in de kantine op de zaak, in een eetcafé of restaurant zo lekker gegeten dat je er daadwerkelijk blij van werd? Het geeft jou niet alleen een goed gevoel, maar ook je partner die met plezier (en liefde natuurlijk) voor je in de keuken heeft gekookt, of de kok in het andere geval.  
Nu heb je natuurlijk ook mensen die wel genieten en blij worden van eten, maar absoluut niet van koken houden. Dat doet niets af aan de blijdschap die zij ervaren van een overheerlijke  maaltijd.  Je hebt ook mensen die helemaal blij worden van koken maar niet echt van eten houden. Althans, niet dezelfde blijdschap aan tafel delen die zij achter de pannen hebben ervaren. Zo kan ik me nog herinneren dat ik pannenkoeken bakte, hele stapels… en aan tafel wanneer de kinderen zaten te smullen, kon ik met moeite er maar één op… Herken je dat ook? Mijn veronderstelling is dat tijdens het koken, ik alle geuren en smaken al zodanig tot mij heb genomen… als het ware mijzelf daarmee al heb gevoed. Jaren geleden schreef Piet Vroon daar al over in zijn boek ‘De verborgen verleider’, een boek over de psychologie van de reuk.  

Heb je daar wel eens bij stil gestaan? Of misschien ben jij net als ik ook súpergevoelig voor geuren? Grappig genoeg wordt de neus door velen onderschat als een belangrijk zintuig. In de wetenschap heeft men dat uitgebreid onderzocht. Het reukorgaan heeft verbindingen met systemen in de hersenen die emoties, stemming en motivatie regelen. Geuren beïnvloeden daardoor ons gedrag op een vaak onbewuste, maar directe manier en hebben een sterke verbinding met ons geheugen. Zo kan een geur, net als muziek,  herinneringen naar boven halen. Wanneer je grieperig bent en je neus verstopt is, kun je niet goed ruiken en dus smaakt het eten vaak niet. Dergelijke reukstoornissen hebben dan ook ingrijpende gevolgen in het dagelijks leven.  Herken je wat ik bedoel? Ik help je een handje… als je een winkel binnen loopt waar net de broodjes uit de oven komen, dan krijg je spontaan trek. Stel dat je nu niet goed kan ruiken, dan is dat in dit voorbeeld niet zo erg. Maar wat nu als het gas betreft? Best gevaarlijk!  Ben je hier misschien niet zo bewust van, probeer dan eens te ruiken wat je eet. Het eten zal je ongetwijfeld nog beter smaken. Denk maar eens aan alle sommeliers en wijnliefhebbers die hun neus eerst in het glas steken om de geur op te snuiven… Maar soms heb je het ook als je ergens binnenkomt. Zo herinner ik me een verhaal van, als ik het goed heb, Jan Wolkers waar hij vertelde dat je bij binnenkomst al werd begroet door de spruitjeslucht. Als lezer heb je daar meteen een idee bij en woorden als saai, muffig en ouderwets komen direct bij je op. Herken je dát?  
 

 

Tijdens het jaarlijkse eetfestijn in september Bourgondisch ’s-Hertogenbosch zal die spruitjeslucht er echt niet zijn! Voor wie daarmee niet bekend is: in september is op de Parade, het grote plein bij de basiliek de St. Jan, een groot culinair festijn van restaurants in de stad. Je kunt daar bij verschillende gelegenheden allerlei lekkernijen proeven. Beslist de moeite waard die te bezoeken voor de foodies onder jullie. Meer info hierover is te vinden op https://www.bourgondisch-sh.nl/ Echt een aanrader voor wie zich op culinair gebied wil laten verwennen.  Aan dat lekkere uit eten gaan, hangt natuurlijk een prijskaartje. Bovendien is eten een beleving en ieder beleeft lekker eten op zijn eigen manier. Niet iedereen is blij met een haute cuisine en waarderen juist ‘hil veul, veur weinig’ concept. Daar is niets mis mee! Een uitspraak van de bekende chef-kok Paul Prudhomme (een Amerikaanse chef met specialiteiten uit de Creoolse en Cajun keuken) is: ‘you don’t need a silver fork to eat good food’ benadrukt het helemaal.  
Maar in een tijd waar het economisch gezien niet voor iedereen even fijn is en de voedselbanken zelfs te kampen hebben met wachtlijsten, hebben wij bij BOEL073 een evenement bedacht. Samen met de Stichting Armoede zullen wij in september, eveneens een aantal BOELgondische dagen houden. Niet verrassend want eten verbindt mensen. Bovendien is BOEL073 opgericht door twee ‘socialpreneurs’ met een groot sociaal hart en een enorme maatschappelijke betrokkenheid. Op uitnodiging zullen de gasten uitgenodigd worden om lekker gratis bij BOEL073 te komen eten. Het keukenteam van Boel zal dan koken. Niet onder het principe van All you can eat, maar juist Anyone can eat all. Dit is een verwijzing dat een ieder, met én zonder voedselbeperking alles wat wij aanbieden, kan eten.  
 

“Food is symbolic of love when words are inadequate.” - Alan D. Wolfelt (schrijver)  


Helaas hangt ook hier een prijskaartje aan. Van de genodigden weten we dat zij een ogenschijnlijk eenvoudig iets als een terrasje pakken of uit eten gaan niet kunnen veroorloven. Wij doen daarom een beroep op al onze klanten die gedurende de maand augustus komen (lunchen) om iets extra’s te betalen. Met een kleine bijdrage van bijvoorbeeld  €2,00 zijn wij al gelukkig. Al dit geld en de hulp van sponsoren in natura die ons idee een warm hart toedragen, willen wij een BOELgondisch Buffet tot een smakelijk succes maken! Mocht je geen tijd hebben om langs te komen maar wil je graag meehelpen? Vind je dit ook een goed idee en wil je ook een steentje bijdragen, graag! Hoe dan? Stuur even een berichtje op mijn FB pagina of Instagram, dan stuur ik je meer info toe. Je draagt dan bij aan een smakelijke ervaring voor zeker 60 personen!  Mijn collega’s en ik zijn al druk doende met het verzinnen van mogelijke gerechten!  

“Ask not what you can do for your country. Ask what’s for lunch.” ― Orson Welles (War of the Worlds en Citizen Kane)  
 

Bij BOEL gebeurt er een heleboel… neem nu aanstaand weekend! Een Kilo Sale van tweedehands merkkleding BIEN,  Boelev’Art  en de tweede editie van BOEL Jazz Summer Session met geweldig enthousiaste muziekanten. Genieten, genieten en genieten…   
We zien je graag bij BOEL073… een hebbedingetjeswinkel met een podium voor talenten, expositities én flexwerkplekken! Een winkel gedragen door zeker 40-tal ondernemers die veel plezier in hun werk hebben. Je raakt er zeker niet uitgekeken, en elke week is het wel weer anders. Is het buiten warm, dan is het bij ons binnen juist lekker koel! Er hangt een warme en gastvrije sfeer in de winkel, waardoor je je direct thuis zult voelen en je ogen de kost kan geven! Tot snel!  


“Laughter is brightest in the place where food is.” – Irish Proverb 
 

29.07.2019

Wil jij een berichtje krijgen als ik een nieuwe blogpost heb?

Laat dan hieronder je naam en email adres achter.