Het idee van BOELGONDISCH

Het idee van BOELGONDISCH

“It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting.”  
― Paulo Coelho, The Alchemist 

Vorige week donderdag, de achtste van de achtste maand, kwam DTV een opname maken voor Boelgondisch, zie link onderaan deze pagina voor de uitzending. Na een korte kennismaking kwam de vraag, zoals je mag verwachten, hoe ik op het idee van Boelgondisch ben gekomen. Hoewel ik daar ogenschijnlijk heel gemakkelijk op kon antwoorden, was het antwoord helemaal niet zo makkelijk!   Daar ging een gedachte aan vooraf, uitgeschreven in een plan en de hoop dat het gedragen zou worden!  Hoe leg je het uit dat je droom hebt die je nastreeft? Hoe leg je het uit dat je een missie hebt met de daarbij behorende visie wat heel duidelijk voor jezelf is? Hoe leg je het uit dat je met bezieling wil koken voor anderen? Hoe verwoord ik wat ik voel als ik de blije gezichten kan zien en mensen genietend kan horen eten? Net als met alle eenvoudige dingen, ze zijn moeilijker dan het lijkt! Denk maar aan een paperclip… heel simpel, maar kom maar eens op dat idee. 

 

Sinds 7 juni 2019 is BOEL073 officieel geopend. Sindsdien is er al weer zo veel gebeurd. De dagen bij BOEL vliegen voorbij omdat er ook letterlijk een boel bij BOEL gebeurt. Elke dag is een cadeautje. Niet alleen dat er steeds meer mensen BOEL073 hebben ontdekt, maar zeker ook de groei van de band die ondernemers onderling hebben. De conceptstore van shop-in-a-shop telt nu al snel een 50-tal creatieve ondernemers onder één dak. De één met een plankje, de ander met een rek, de ander met een vierkante meter en weer een ander met een expositie. Het enthousiaste gevoel, de grote belangstelling in elkaars ´kunnen´ vergroot mede het grote gunnen. Geen gevoel van concurrentie heerst er bij BOEL073, maar juist een complementair uiteenzetting van elkaars talenten. Een grote gunfactor dat bij menig andere winkel niet is. Géén concurrentie op schapniveau zoals in de supermarkt. Dát is iets heel uniek in deze huidige tijd, en bezoekers van de winkel voelen dat ook. Je merkt het al bij binnenkomst. Ze kijken hun ogen uit naar de verscheidenheid van producten, schrikken van de diepte in de winkel, het aanbod van vintage en curiosa, het ´spel´ van bieden voor de artikelen van de stichting VEADS (Voor Elkaar Aan de Slag) en dan ook nog het lekkers wat uit de keuken komt. Bezoekers worden meestal begeleidt om het concept en bedoeling van BOEL073 beter te begrijpen. Dat gebeurt niet in de meeste winkels. Ontegenzeggelijk is dat de deze sociale onderneming het maatschappelijk karakter hoog in het vaandel draagt. Zelf noemen de oprichters, Lonneke en Monique, hun winkel een ´maak- en werkplaats´. Maar het is veel meer dan dat. Het vrolijke gelach en plezier in de winkel geeft je ook het gevoel van ´thuis en vertrouwd´.  


Vooral de maatschappelijke betrokkenheid van BOEL073 in de vorm van kunst, in het algemeen, en podiumkunst in het bijzonder heeft mij aan het denken gezet. Onderweg naar BOEL073, kom ik bij het binnenrijden van de stad posters tegen van Bourgondisch ’s-Hertogenbosch. Al jaren een fenomenaal culinair evenement waar velen met plezier naar toe gaan en zich culinair laten verwennen. Een feest voor de Foodies en andere ´lekkerbekken´ die de Bourgondische levensstijl niet vreemd is. De speling met de naam van Bourgondisch naar Boelgondisch is daarom niet alleen een grappige maar ook een met een diepere betekenis. Als SylSoulFood ben ik bij BOEL073 om me vooral in te zetten voor mensen met een voedselbeperking en –allergie. Juist voor deze groep vind ik het heel belangrijk dat zij het eten als een feestje beschouwen. 

Van voedselbeperking naar voedselverrijking... 

(met dank voor dit inzicht Carin In Den Nieuwenkamp-Bleumink) , niet voor niets ben ik een consultant in ´Eetoplossingen´. Dat is mijn ´droom´, mijn persoonlijke missie om voor een ieder het eten een feestje te laten zijn. Gezond en vooral lekker genieten! Mijn andere 2 collega´s van Zonder Zonde (Soraya) en AppleblauwZeegroen (Kaat) specialiseren zich meer op het gebied van vegetarische en veganistisch voeding. Het gebruik van biologisch verantwoorde producten, duurzaamheid en het tegengaan van voedselverspilling is voor ons iets vanzelfsprekend. Wat dat betreft zijn wij als BOEL-keukenbrigade complementair aan elkaar. 
Voedselbeperking en –allergie houden helaas geen rekening mee met iemands levenswijze. Het vergt niet alleen bewustwording van producten, maar nog meer een verandering in eetgewoonten. In mijn vorige blogpost schreef ik al hoe moeilijk dat is. Bovendien zijn speciale producten niet altijd betaalbaar voor iemand met een smalle beurs. Meest duidelijke voorbeeld hiervan is denk ik de term ´plofkip´ versus ´biologisch´ vlees in dit geval.  


Hoe mooi is dan om je ´droom´ tot uiting te kunnen brengen en gedragen zien worden door maatschappelijk verantwoorde collega´s. Onder het motto ‘Everyone can eat all, zelfs met een krappe beurs en een voedselbeperking!’ is BOEL073 gestart met een crowdfunding voor BOELGONDISCH: een culinair festijn voor minima, met of zonder voedselintoleranties.  Zelf zie ik het als een bijdrage aan het zogenaamde ´Kijk naar elkaar om´. Zoals stichting VEADS dat ook doet met hun bijdrage aan kansarme jongeren en kinderen met ´volwassen problemen´, stichting Quiet Den Bosch https://quiet.nl/den-bosch/   die zich sterk maakt om de stille armoede te verzachten en hun visie dat een samenleving steviger, gezonder en rijker wordt als iedereen meetelt, er toe doet. Dat versterkt eigenwaarde en daardoor kracht om te leven in plaats van te overleven. Weer eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor je eigen levenswijze, hoe mooi om dat uiteindelijk voor elkaar te kunnen krijgen.  


Onvoorstelbaar hoe dit allemaal in je hoofd speelt, terwijl de vraag zo simpel is: `Hoe kom je op het idee?´ …  


Voel jij je ook maatschappelijk betrokken? Wil je ook een uiting geven om de stille armoede te verzachten? Dat kan door dit evenement te steunen met een(kleine) bijdrage voor een groep mensen die het minder goed hebben dan jij! Klik op de link https://www.eventbrite.nl/e/tickets-crowdfunding-boelgondisch-culinair-festijn-voor-minima-67550692941?internal_ref=social&fbclid=IwAR1fENLnq1m0-mZDSs7yss2LKCjh0QJHPtlRlC1egWQkaJOm69jUXbl656s 


Of wil je liever op een andere manier bijdragen, dat kan ook. We kunnen tijdens Boelgondisch nog hulp gebruiken! Mail naar info@boel.nl of bel Lonneke 06-17340887 (dagelijks bereikbaar tussen 10.00u – 18.00u).  


Eten verbindt mensen! Alvast een BOEL dank voor je hulp aan Boelgondisch, in welke vorm dan ook.  

NB! Uit respect voor de privacy van de genodigden is Boelgondisch een besloten evenement. We hopen op je begrip hiervoor…. 

 

https://youtu.be/MLVQXg_fJyw


 

11.08.2019

Wil jij een berichtje krijgen als ik een nieuwe blogpost heb?

Laat dan hieronder je naam en email adres achter.