High Sustainable hapjes ...

High Sustainable hapjes ...

“With food we can share and communicate our emotions. It’s that mindset of sharing that is really what you’re eating.” – Jeong Kwan 

Een mooie quote van Jeong Kwan, de Boeddhistische non uit Korea, die dit verhaal onderstreept… Een paar dagen geleden kreeg ik de kans om een ‘high tea’ te serveren tijdens een bespreking over ‘sustainability’. In mijn beleving houdt dit woord meer in dan alleen ‘duurzaamheid’, het is immers ook je er bewust van zijn. Duurzaamheid en bewustzijn: twee dingen die ieder mens mooier doen worden, zo vertaal ik het Engelse ‘sustainability’.  

Een in Den Bosch gevestigd bedrijf ‘The Footwearists’ had een bespreking met het bedrijf ‘Emma Safety Footwear’. Beide bedrijven hebben sustainability hoog in het vaandel staan en de innovatie binnen de schoenindustrie liegt er niet om. Dat heb ik in verschillende artikelen over de lederindustrie al een aantal jaren geleden gelezen. De ontwikkelingen met name in China, maar ook in Afrika hebben mijn aandacht en interesse over dit onderwerp getrokken. Sustainability leeft immers al veel langer binnen de voedingsindustrie en de bewustwording groeit met de dag. Kijk maar eens hoe hard de Vegetarische Slager aan de weg timmert en hoeveel (jonge) mensen meer bewuster zijn gaan eten. 

 

Nu staat de Engelse High Tea natuurlijk bekend om de zoete lekkernijen, de sandwiches met komkommer en niet te vergeten de Engelse thee die daarbij wordt geserveerd. Zo lekker wordt het ook gepresenteerd bij Pilkington’s in Den Bosch. Echt een aanrader! Maar zo’n standaard presentatie past niet in mijn filosofie. Niet voor niets durf ik op mijn website voor het zakenleven te zeggen dat ik het bedrijf en/of project naar meer kan laten smaken, zie http://www.sylsoulfood.nl/voor-je-zaak  Van The Footwearist kreeg ik alle ruimte en mocht ik helemaal los gaan. Nu is dat niet bepaald tegen dovemans oren gezegd! Dus werd de thee geschrapt en werd het vervangen door de vlierbloesemsap uit eigen tuin, de neutrale versie en de versie met gember en gula Jawa, voorzien van ijsklontjes waarin de vlierbloesem is gevangen. 

 

Met enige mate van trots mag ik zeggen dat het me is gelukt om het gezelschap te verrassen met mijn creaties waarvan zij van het ene smaaksensatie in het andere vielen. Ze konden de volgorde zelf bepalen, van hartig naar zoet of juist andersom.  
Maar hoe implementeerde ik sustainability in de hapjes? Bij het bedenken van gerechten maak ik gebruik van een mindmap, waar ik luk raak alles wat in mij opkomt opschrijf of erbij teken. Dan is het een kunst om dingen af te strepen, deed ik dat niet dan zaten die mensen misschien wel 2 dagen te eten. Het gaat dan om de combinaties, het gebruik van de ingrediënten in de verschillende hapjes met zo min mogelijk verspilling en natuurlijk ook de ‘beperking’ van het aantal hapjes. Het liefst zou ik ze immers allemaal willen serveren. De uitdaging zit in hoe de hapjes zich aan elkaar zouden verhouden en de smaken in balans zouden komen.  

Als eerste, het meest voor de handliggende, was het creëren van de lemon curd en deze in de door mij gebruikte citroenen te serveren. De truc in deze is dan wel de juiste citroenen te vinden! Grote citroenen liggen niet altijd voorhanden, maar de Turkse supermarkt had ze! De citroenen gaven meer sap dan ik nodig had, dus werd het restant natuurlijk voor iets anders gebruikt. Avocado en citroen is een onlosmakelijke combinatie, net zoals de letter ‘u’ na de letter ‘q’ standaard komt. 
Zo kwam het idee van de avocado-wasabi humus tot stand, die werd geserveerd met toritilla chips, chips van tempeh en rauwkost.  

 

 

Als tweede ‘zoet’ hapje maakte ik op basis van avocado een chocolademousse. Dit is lang niet zo machtig als de conventionele op basis van slagroom en paste daarom goed bij de hapjes. Deze heb ik overigens geserveerd met stuifmeelkorrels die bij het maken van honing worden geoogst omdat de bijen dit van zich af schudden. Hoe mooi is dat als voorbeeld van sustainability! 

Verder maakte ik een rijstvel lumpia gevuld met bleekselderij, komkommer, wortel, rode biet, rettich en mango verpakt in een blad van zuring. De bijbehorende dipsaus is op basis van tamarinde, pepertjes voor een kick en gula Jawa (Indonesische palmsuiker). Gula Jawa is gemaakt van ingekookte sap dat uit de bloesem van een suikerpalm wordt gewonnen. Alweer een mooi voorbeeld van sustainability! Het steeltje van de zuring werd bovendien aan de rauwkost bij de hartige hap met avocado-wasabi humus toegevoegd. 
De blaadjes van de bleekselderij heb ik in combinatie met dille en een dun schijfje peer bij een dun gesneden courgette, voorzien van een kaascrème, ingerold. Tenslotte een verfrissende coup van rode bosvruchten met heerlijke Galia meloen, even geweekt in een rode vruchten likorette die Koekhuys Jan de Backer later dit jaar nog op de markt brengt. Hierboven op is een toefje meringue geplaatst. Anders dan het gebruik van eiwitten, is hier aquafaba met suiker opgeklopt. Aquafaba is immers het vrijgekomen vocht  van de ingeweekte kikkererwten, die ik gebruikte om de avocado-wasabi humus te maken. 

 

Het plan was rond, de hapjes waren ‘sustainable’! De gasten waren verrast, niet alleen door de presentatie, maar door de smaken en hoe de verschillende ingrediënten werden (her) gebruikt. Met enige mate van trots kijk ik terug en heb een belofte waargemaakt: ik kan een bedrijf en/of project naar meer laten smaken! Het onderstreepte de kernwaarde van het bedrijf Emma Safety Footwear, zie https://www.emmasafetyfootwear.com/  evenals voor het bedrijf The Footwearists.  Een bedrijf dat zich richt op innovatie, onderwijs en samenwerkt met bedrijven in de toeleveringsketen aan projecten waarmee zinvolle innovatie voor de schoenenindustrie emotioneel, functioneel, sociale en ecologische waarde worden toe gevoegd, zie https://www.footwearists.com/we-are-the-footwearists 
Het was een genot om naar de verbaasde gezichten te kijken en hun blijk van waardering te voelen. Dit is waar ik het allemaal voor doe… SylSoulFood is immers geen restaurant, ik ben allerminst een kok, laat staan een chef, geen diëtiste of voedingsdeskundige … SylSoulFood staat voor ‘Eetoplossingen’ voor je Mind, Body & Soul.  

I love it when a plan comes together – Hannibal, A-Team 

 

Wellicht voor jou als lezer ook een idee? Laat het me maar weten, met veel plezier en nog meer passie denk graag met je mee! Je weet me inmiddels te vinden bij BOEL073 … waar een heleboel mogelijk is en je wordt aangeboden! Kom maar eens binnen en bewonder de BOEL ….  
 

11.06.2019

Wil jij een berichtje krijgen als ik een nieuwe blogpost heb?

Laat dan hieronder je naam en email adres achter.