Je libido omhoog eten ...

Je libido omhoog eten ...

Bleekselderij en asperges zijn beter dan viagra! Wááátt? Kun je je libido omhoog eten? Woehahaha …  Borrelpraat? Melige bui met vriendinnen? Nou … nee! Maar een serieus gesprek met een vriend die dezelfde passie deelt: lekker eten!  


Het boek Voedingsmythes, geschreven door emeritus voedingshoogleraar Martijn Katan, kreeg ik onlangs cadeau omdat ik SylSoulFood heb opgezet. Een leuk boek dat al zeker 10 jaar geleden is geschreven met een voor mij hoog Maarten-van-Rossum-gehalte! ‘Een tegenhanger van het boek wat je nu aan het lezen bent, Syl!’ werd mij verzekerd. Daarmee verwijzend naar het boek ‘Spiritual Nutrition’ van Gabriel Cousens, een dikke pil en is verre van signatuurleer. Het is reuze interessant en geeft stof om over na te denken … en daar hou ik van!  De gever heeft zich kennelijk in mij verdiept en er goed over na gedacht want elkaar plagen en scherp houden is alleen maar goed. Hij was overduidelijk over mijn nieuwsgierigheid naar ‘oorspronkelijke, authentieke’ bereiding van voeding: ‘.. niet alles overdenken, gewoon doen…als jij het klaarmaakt, is het altijd lekker!’  
 

 

Het gesprek kwam op gang omdat ik met enige verbazing las over het overschot aan asperges (en aardbeien). Door het overschot aan asperges wegen voor veel telers de kosten voor de arbeid niet meer op tegen de opbrengst. Eetbare afrodisiaca is 'pure symboliek'.  Hallo?? Het ging toch over asperges? Ja, ja… asperges, bleekselderij… sexueel stimulerend en passie verhogend, een fallus symbool met goede wil en fantasie! Ze zijn rijk aan kalium, fosfor en calcium, stoffen die nodig zijn voor het onderhouden en bevorderen van een hoog (sexueel) energieniveau. Wáááátt?? Zó waren we nog in gesprek voor de economische en technologische ontwikkelingen en nu was ik vol verbazing aan het luisteren over lustopwekkende voeding! Kan het nog gekker? Jawel hoor…  
Neem nu de neushoorn als voorbeeld. De fallus-vormige hoorn wordt gezien als libido- of potentieverhogende middel, hoewel het effect ervan niet wetenschappelijk is aangetoond. De weerzinwekkende beelden op Social Media wekt bij mij (en bij vele anderen) juist woede op. Wat te denken van oesters, die staan bekend als ‘zinnenprikkelend’. Holymoly… écht??? Ik eet oesters graag met rode wijnazijn en uitjes… gewoon omdat ik dát lekker vind. Zinnenprikkelend, lustopwekkend? Ja, dûhh …. naar het hoofdgerecht.  

Kreeft wordt als stimulerend beschouwd en wekt sexuele energie op. Nééééé… ben ik ècht zo naiëf?  Een tafeltje reserveren bij restaurant Kek in ’s-Hertogenbosch wordt wel heel bijzonder! Vooral in de Middeleeuwen waren de symbolieken in schilderijen van stillevens te vinden. Een bezoek aan het Rijksmuseum biedt zo wel een hele andere kijk op zaken. Want wist je dat perziken en abrikozen van oudsher door vele kunstenaars ook als symbool voor de vrouwelijke genitaliën werden beschouwd? De nieuwsgierigheid naar de niet-wetenschappelijke signatuurleer is aangewakkerd.  
Het is altijd weer heerlijk wanneer je met een wetenschapper dit soort onderwerpen bespreekt. Wetenschappers die ik ken (o.a. de gever van dit cadeau) zijn mensen die zich helemaal laten leiden door resultaten. Heel rechtlijnig en op feiten gebaseerd. Vaak ook extreem in hun bewoordingen. Het leuke van dit soort gesprekken is ook het vertalen wat zij nu eigenlijk bedoelen. De schrijver, hoogleraar Martijn Katan, is daar een uitzondering op. Hij is in zijn bewoordingen simpel en oprecht, als wetenschapper vraagt hij zich voortdurend af of van alles wat beweerd wordt over voeding wel klopt, dat maakt het boek daarom zo leuk om te lezen. Het was al met al een boeiende avond! Het gesprek leverde mij veel stof tot nadenken op.  


 

Het beeld van de boeddhistische non Jeong Kwan in mij op. De filosofische chef, een Zen boeddhist uit Zuid-Korea is een vrouw die nooit in een restaurant heeft gewerkt, nog nooit een officiële culinaire opleiding genoten en nog nooit een kookboek heeft geschreven, weet befaamde top chefs te verbazen. Zij gebruikt géén knoflook of uien in haar strikt veganistische recepten. ‘Dat leidt je gedachten tijdens de meditatie af!’ zo luidt haar stelling.  Volgens de signatuurleer behoort knoflook tot afrodisiaca. Het is zinnenprikkelend en sexuele energie verhogend middel, zowel in de Oosterse als Westerse culturen. Misschien heeft Jeong Kwan dat inderdaad anders verwoord…  Het zet je wel aan het denken. Hoe zou dat in Nederland zijn geweest vóór de introductie van knoflook? Hebben we het dan over de tijd vóór de VOC? Een snelle zoektocht op Google om mijn verwarde brein te stillen, leverde de nodige afleiding. Wist je dat we in Nederland pas rond de jaren ’50 kennis hebben gemaakt met pasta? Nog leuker… wist je dat we in Nederland een Hollandse rijsttafel én Indische rijsttafel kennen? Pas na de Tweede Wereldoorlog veranderde de voedselkeuze van overleven in gezondheid, gemak en exotisme. Door de combinatie van de stijgende welvaart, technologische ontwikkelingen en schaalvergroting neemt het aantal nieuwe producten toe. De veranderingen in het voeding zijn groot en parallel hieraan ook de gezondheid. Het aantal mensen met een (voedsel)allergie of intolerantie neemt spectaculair toe, evenals het aantal componenten waar men allergisch voor is.  

Uit onderzoek is gebleken dat in Europa in de laatste 15 jaar dat, waar kinderen vroeger allergisch bleken aan één, of soms twee zaken, het nu de normaalste zaak is dat kinderen, twee, drie of meer verschillende allergieën tegelijkertijd hebben. Komt je dit bekend voor en zou je daar hulp bij kunnen gebruiken? Klik  op Sylsoulfood voor je welzijn. De behoefte aan allergeenvrije producten groeit door mede veroorzaakt door de afname van deze producten door  niet-allergische consumenten die zich aangesproken voelen. Bewustwording van voeding heeft mede gezorgd voor de veranderende eetgewoonte en aanbod. Denk hierbij aan mensen die lactosevrij gaan eten – en dus melk, kaas, etc. gaan weren uit hun dieet – terwijl ze niet lactose-intolerant zijn omdat ze denken hiermee een gezonder voedingspatroon aan te houden. En als klap op de vuurpijl komt het nieuws met beursgang van vleesvervangersbedrijf  Beyond Meat. Kort na de openingskoers sprint het aandeel richting de 60 dollar. Dat is een stijging van meer dan 130 procent ten opzichte van de introductiekoers van 25 dollar. 


Feit is dat bij gezonde voeding één na de andere trend voorbij komt.  
Feit is dat hoe lekkerder je gezonde voeding maakt, je makkelijker ‘troep’ kan laten staan. 
Feit is dat jij bepaalt wat je zelf eet. Aangezien kinderen jouw voorbeeld volgen en niet je adviezen, is dat een win-win situatie.  
Feit is dat het moeilijk is verleidingen te weerstaan.  
Feit is dat lekker eten beter smaakt en meer voldoening geeft. 
Feit is ook dat we vanuit de ratio allerlei ideeën over voeding bepalen. Ons lichaam geeft signalen af, velen zijn echter de connectie kwijt geraakt en luisteren niet naar hun lichaam. 

Tot slot, een feit (voor mannen) is ook dat een gezond lichaam de basis is voor een goede potentie. Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat je met reguliere voeding iets aan je testosteron kunt doen. Wellicht is alcohol een uitzondering, maar dat werkt bij een hogere inname niet bepaald gunstig in de zin van seksuele prestatie! En bij vrouwen? Een dronken vrouw is een engel in bed, zeggen ze…. Dat kan wel kloppen, want ze slaapt!  
 

03.05.2019

Wil jij een berichtje krijgen als ik een nieuwe blogpost heb?

Laat dan hieronder je naam en email adres achter.