'n BOEL mooie mensen...

'n BOEL mooie mensen...

 

Onlangs, op 9 mei, tekende ik het contract bij BOEL073 aka BOEL bazaar (of juist andersom), een initiatief van 2 geweldige, sterke vrouwelijke persoonlijkheden uit Den Bosch. Wie dat zijn? Monique Bredeveld en Lonneke Voets, twee personen met ieder een groot sociaal hart en onlosmakelijk verbonden aan Bossche Kleding- en Speelgoedbank. Ooit begonnen met niets en inmiddels een gezonde stichting met tientallen vrijwilligers. Het is inmiddels alweer 2 jaar geleden dat beide dames hun bestuursfuncties hebben neergelegd en nu dus hun creativiteit, ziel en zaligheid ingezet hebben bij BOEL. En voor wie Lonneke als naam wel herkent, zij is/was de blogger die ooit ‘The Devil wears Wibra’ startte. In mijn beleving 2 goede mensen zoals Demedts het verwoordde.  

De geschiedenis leert dat op die dag, 9 mei, meer ‘goede’ dingen gebeurde: 
Op 9 mei 2016 won de Nederlandse schrijfster Connie Palmen de Libris Literatuur Prijs voor haar roman “Jij zegt het”. In  2009 won Lisa Hordijk de talentenjacht X-Factor, in 1995 behaalde Aegon in het eerste kwartaal een winst van ruim 11% stijging tot 289 miljoen gulden en 1946 kwam Umberto II van Italië op de troon, de laatste koning van Italië. 

Ook voor mij een bijzondere dag. Maar even terug komend op BOEL 073… Wat is BOEL? Een logische vraag, zeker wanneer je niet uit ’s-Hertogenbosch komt en daarom dus alle berichten in diverse media hebt gemist. Het is een initiatief van de twee sociaal ondernemers en biedt ruimte voor innovatie en creatief ondernemerschap.  Een concept waarbij je als shopper wordt verrast door (circulair) design, fair & eco, kunst, vintage, planten en ambachtelijke producten van eigenzinnige makers, resellers, bijzondere webwinkels en niet te vergeten de open ateliers! Een boel te zien, te doen, te beleven en ja … ook te proeven! Neem maar eens een kijkje op www.boel.nl 

Proeven? Ja, daarmee is de uitbreiding van Koekhuys Jan de Backer, onder de naam SylSoulFood een feit! Binnenkort zijn de creaties mét en zonder de echte Bosschekoek van Jan de Backer niet alleen te zien op foto’s op Facebook, Instagram en Twitter maar ook zelf te proeven en te beleven. Creaties bedenken, op basis van oude authentieke recepten, kooktechnieken, geur, kleur, verse kruiden, groenten, fruit en alles zoveel mogelijk zelf bereidt, en deze te delen. Koekhuys Jan de Backer blijft een familiebedrijf dat doordrenkt is van passie voor de koek, de geschiedenis van familie en de stad. Deze passie deelde ik met Gieljan. Nu geef ik aan het bedrijf een draai... een persoonlijke draai die van alle ervaringen nu een vertaalslag heeft gemaakt in SylSoulFood. 
Wie mij persoonlijk kent, weet dat wanneer ik niet kook, ik dan eet en als ik niet eet dan praat of schrijf ik er graag over. Daarom doe ik wat ik doe: het vinden van eetoplossingen voor anderen zodat zij (weer) kunnen genieten en dat allemaal uit mijn eigen ervaringen. Waar ik ooit tegenaan liep als moeder, weduwe, politica, ondernemer, Bourgondiër, verbinder en netwerker. Eén ding loopt als een rode draad door alles heen: eten! Want eten verbindt mensen!  

Wat mag je van SylSoulFood verwachten?  Sowieso creaties die je niet in een restaurant, cateraar of bakker standaard op de kaart zult vinden. Het zijn creaties waarbij authenticiteit hoog in het vaandel staat waarbij het tegengaan van voedselverspilling de maat voert. Daar kun je natuurlijk nog niets bij visualiseren misschien, maar in de ochtend mag je rekenen op iets lekkers bij de koffie/thee. Taart, (klein gebak), een kleine brunch, iets ‘zoets’ voor de guilty pleasure maar ook vegetarisch c.q. vegan. Voor wie het aangeeft, creëer ik zelfs gebak zonder meel, ei, boter, suiker, zout …  Een voorbeeld daarvan zie je op de foto hieronder.  

 

In de middag serveert SylSoulFood de lunch bestaande uit lekkere combinaties van allerlei gezonde producten, in zowel kleine als grote porties. Zeker staan daar mijn ‘bijzondere’ broden op het menu: bietenbrood, avocadobrood en spinaziebrood. Ook vegetarische en veganistische gerechtjes ,ook uit de Indonesische keuken, staan op het menu.  
In de na-middag, voor de lekkere trek kun je rekenen op fingerfood, kleine hapjes bij een ‘high tea’ of ‘high wine’ (non-alcoholisch), mocktails  en nog veel meer. 
En wie niet kan kiezen kan zelfs de creaties mee naar huis nemen!  De voorpret is altijd leuk! En het experimenteren met smaken, kleuren, geuren, structuren en familierecepten is al enige tijd bezig. Dat wat lekker en gelukt is, wordt voorgeproefd door de meest kritische voorproevers: mijn zonen, ouders en ‘moeilijke’ eters onder mijn vrienden. Inmiddels melden er steeds meer ‘vrijwilligers’ zich spontaan aan om bij mij thuis te komen proeven … hahahaha…  Allemaal leuke ontwikkelingen,  zeer inspirerend en ja… ik sta te popelen om van start te gaan, dat was mijn gevoel op de ochtend van de 9e mei toen ik tekende bij BOEL.  Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten wat SylSoulFood bij BOEL zal serveren of organiseren? Vul dan je gegevens in op het formuliertje onder deze blogpost. 

Hoe bizar kan een dag verlopen! Later op de dag van 9 mei ben ik naar  een vriendin, Autje (Audrey) van der Lee, gereden die me daags daarvoor belde. Haar levenswerk begon met Gratis Shoppen in 2014. Officieel heet het nu Welzijnsorganisatie Gratis Shoppen Welzijn (GSW). Haar idee werd besproken, uitgebroed en veelal bediscussieerd tot in de late uurtjes thuis. Ze begon gewoon aan huis, offerde haar schuur ervoor op en nodigde de mensen die het hardst hulp nodig hebben uit om bij haar thuis gratis te komen shoppen. Mensen die tussen het wal en schip zijn geraakt, net niet in aanmerking komen voor bijvoorbeeld de voedselbank … “Elkaar helpen, Syl.. gewoon omdat je dat behoort te doen voor je medemens!” zei ze met vuur van passie. Ze had een droom, en ik … ik heb vooral geluisterd en daar waar ik kon, heb haar mogen bijstaan. Ze belde mij om te vertellen dat aan haar droom een einde is gekomen. Het succes is in volle bloei, de gemeente Werkendam en de hele regio van Altena steunt haar initiatief. Geweldig! Maar …haar gezondheid dwingt haar, haar droom uit handen te geven. Een zeer pijnlijke beslissing die ze moedig neemt. De meeste dromen zijn bedrog, zong Marco Borsato maar voor drie goede mensen die ik ken  Autje, Monique en Lonneke zijn de dromen tot bloei gekomen. Drie vrouwen, drie sociaal ondernemers pur sang … Mooie mensen.. ze bestaan!  


“The thing that lies at the foundation of positive change, the way I see it, is service to a fellow human being.” — Lee lacocca (Lido Anthony Iacocca American automobile executive) 
 

 

 

14.05.2019

Wil jij een berichtje krijgen als ik een nieuwe blogpost heb?

Laat dan hieronder je naam en email adres achter.