Natura naturans

Natura naturans

Natura naturans …“De natuur doet wat de natuur moet doen”  ... dat heb ik vandaag mogen ervaren! 

Het zonnetje scheen toen ik vanmorgen rond half negen van huis richting de Randstad reed. Muziekje aan, op naar de eerste afspraak van vandaag. Een gesprek over gezond eten daar ben ik wel snel voor te porren. Dit keer was het een gesprek met een persoon die zich heeft verdiept in kleuren van groenten en fruit…  Is dat interessant? Jazeker! Voor wie mij een beetje heeft gevolgd, verdiep ik me in ´bewuste voeding´ meer populair gezegd ´conscious nutrition´ . De kleuren van groente en fruit zijn erg mooi. Aangezien we eerst eten met onze ogen, is de kleur op het bord minstens zo belangrijk. Hoe leuk is het dan om iemand te kennen die hierover gepassioneerd kan vertellen.  


‘De diepe rode kleur van bieten, het zonnige oranje van een pompoen, het frisse geel van een citroen, het diepe groen van boerenkool en andere bladgroenten en niet te vergeten het imponerende hagelwit van een champignon en bloemkool…’  zo begon het gesprek al tijdens ons gesprek.  Zoals een schilder kan praten over zijn kleurenpalet, zo luisterde geboeid naar deze man terwijl we in zijn moestuin wandelden .  Heel anders dan bij mijn buurman die alles netjes in rijtjes heeft en de grond mooi schoffelt.  Zijn tuin deed me denken aan de Koreaanse boeddhistische non Jeong Kwan, zij is overtuigd van Moeder Natuur en laat alles groeien zoals het gewas zelf wil. De plaag van vogels wordt opgelost door het plaatsen van een cd-tje aan een draadje dat vrolijk schittert en kennelijk de vogels verjaagt.  Insecten zijn noodzakelijk voor de bevruchting en dus worden deze zeker niet gedood. Tja… dat is nog eens een andere kijk op mooi fruit en groenten.  


Maar wist jij dat al die kleuren een functie hebben? Iedere kleur heeft namelijk zo zijn eigen specifieke voedingsstoffen. Alsof ik naast een biologie leraar liep, kreeg ik onomwonden een spoedcursus over chlorofyl, bétacaroteen, lycopeen, luteïne, allicine en nog vele andere stoffen die belangrijk zijn voor de kleuren in groenten en fruit.  Omdat ik later op de dag ook een afspraak heb bij een champignonkwekerij werd mijn belangstelling geprikkeld door het begrip allicine. Dit stofje is te vinden bij witte groenten zoals, bloemkool, asperges, rettich, kool, knoflook, prei en champignons. Dit stofje is een natuurlijk antibioticum en werkt zeer efficiënt tegen verschillende bacteriën. Velen denken dat witte groenten weinig tot geen voedingsstoffen bevatten, maar het tegendeel is waar!  
Al met al een zeer interessant gesprek waar ik zeker nog een keer uitgebreid aandacht aan zal besteden.  

 

Voor een volgende afspraak reed ik nog even een stukje verder voor een kennismaking met iemand die mij uitnodigde om als spreker enthousiast en inspirerend toe te spreken. Moi??? Wie niet waagt, wie niet wint … dus toch maar gegaan ondanks mijn voorgevoel. Heel beduusd kwam ik uit dit gesprek, want gezond eten en voedingssupplementen  om af te vallen, dat past écht niet bij mij.  Het was gewoon weer eens een leermoment.  

 

De volgende afspraak bracht mij terug naar Brabant. Googlemaps gaf een landelijke route weer te midden  van de Bommelerwaard. Een paar weken geleden werd ik tijdens een interview van HTR Heusden enorm verrast. Een champignonkweker heeft te kennen gegeven zijn producten te willen doneren voor Boelgondisch. Met hetzelfde blije gevoel vervolgde ik mijn rit, ook al scheen de zon niet meer zo uitbundig en nam de bewolking toe.  

 

Het vlakke landschap en de prachtige bomenrij leidde mij naar Champignonkwekerijen De Hopwaag, waar ik met de eigenaar, Han van Hemert, een afspraak had.

De Hopwaag is een familiebedrijf  waar wekelijks  40.000 kilo gezonde, verantwoorde en smaakvolle champignons worden geproduceerd, voornamelijk voor de export. 

Op een typische Brabantse manier werd ik welkom geheten. De interesse in Boelgondisch voor deze sponsor werd geprikkeld toen hem duidelijk werd dat het een eetfestijn zou worden voor mensen met een krappe beurs, en zeker als die qua voeding moesten opletten. De klik was daarom snel gelegd.  

 

Al  pratende werd mij duidelijk dat Nederland ooit de grootste champignonproducent van Europa was.  Doordat het oogsten heel arbeidsintensief is, konden de kleine telers de concurrentie tegen de lage lonen in Oost-Europa niet aan. Velen zijn toen noodgedwongen gestopt of werden overgenomen.  Vroeger (in de jaren ´70) telde de Bommelerwaard nog een slordige 250 champignonbedrijven, nu nog maar een handvol.  Eigenaar Van Hemert vertelde dat de laatste jaren onder de Nederlandse champignonkwekers weer een sluitingsronde gaande is.  Cijfers van het CBS geven aan dat Nederland nog maar 70 bedrijven telt waar nog met de hand wordt geplukt om vers en zonder verdere bewerking te worden verkocht.  De Hopwaag is daar dus één van!  Daarnaast zijn er gespecialiseerde bedrijven die zich richten op shiitake en de oesterzwam. Tijdens de rondleiding werd het steeds duidelijker waar het plukken met de hand zo belangrijk is. Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid champignons, maar juist om de ruimte om zich te kunnen gedijen.   
 


Gestapelde rijen vol hagelwitte bolletjes in de ene hal, gestapelde rijen vol hagelwitte grote bollen in de andere hal… het verschil slechts 48 uur. Zo snel groeit het. In een andere hal stonden hoog gestapelde kartonnen dozen op een pallet… klaar voor de verzending naar Griekenland. In een andere ruimte waren de verschillende maten gesorteerd. Een stapel met verschillende maten trok mijn aandacht. Grote knoeperts en kleintjes, bij lange na niet zo hagelwit als de rest, lagen door elkaar. Deze zijn bestemd voor de industrie, legde de heer Van Hemert mij uit. `Die worden versneden voor soepen en dergelijke…`  

Voor Boelgondisch heeft hij nog iets bijzonders in petto…  een deel zal hij op het bed laten staan zodat hij een reuze champignon kan laten groeien! Hoe geweldig is dat…. Wat een mooi voorgerecht kan dat worden.  Lekker vullen en gratineren…ik kan het al bijna ruiken!  ´Geef maar aan wat je nodig hebt dan staat het voor je klaar als je het komt ophalen!´   
 We liepen verder.. Ik moest denken aan mijn eerste gesprek deze ochtend: "Het imponerende hagelwit van een champignon…" Ik begreep hem helemaal… Dat hagelwitte is inderdaad imponerend… zo puur en kwetsbaar.. zo overheerlijk rauw, gegrild, gebakken, gekookt of gesauteerd.  


Nature alone is antique, and the oldest art a mushroom  ~ Thomas Carlyle 
 

De witte champignon, een mooie groente met een waanzinnige bite afhankelijk hoe het wordt klaargemaakt…Een vertrouwd ingredient voor wie het vlees liever laat staan! Champignons.. een mooi product met vele toepassingen en mogelijkheden… we zijn zeer verguld met deze donatie! Namens mijn collega´s  Soraya van Zonder Zonde, Kaat van AppelblauwZeegroen,  het management van BOEL073 en te vergeten de genodigden van Boelgondisch… Han van Hemert hartelijk dank!  


Dè ge bedankt zéét dè witte, war ... 

 

03.09.2019

Wil jij een berichtje krijgen als ik een nieuwe blogpost heb?

Laat dan hieronder je naam en email adres achter.